Fluoride in het drinkwater... Goed of slecht?

Fluoride is een stof die van nature voorkomt in het grondwater en de bodem en die ook kunstmatig aan drinkwater wordt toegevoegd om de tandgezondheid te bevorderen. Hoewel fluoride een belangrijk mineraal is voor de tanden, zijn er zorgen over de veiligheid van fluoride in drinkwater, vooral bij hoge concentraties.

In Nederland wordt fluoridering van het drinkwater al sinds de jaren '60 toegepast en het heeft sindsdien geholpen om tandbederf te verminderen. De norm voor fluoride in drinkwater in Nederland is vastgesteld op 1,1 milligram per liter. Hoewel deze hoeveelheid veilig wordt geacht voor de meeste mensen, kan het bij langdurige blootstelling leiden tot tandfluorose en andere gezondheidsproblemen.

Tandfluorose is een aandoening waarbij er witte vlekken of bruine vlekken op de tanden ontstaan. Deze aandoening kan optreden bij kinderen onder de leeftijd van 8 jaar, wanneer de tanden nog in ontwikkeling zijn. Daarom is het belangrijk om de blootstelling aan fluoride op jonge leeftijd te beperken.

Naast tandfluorose zijn er ook zorgen over de effecten van fluoride op de algehele gezondheid. Sommige studies hebben gesuggereerd dat hoge concentraties fluoride in drinkwater kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals schildklierproblemen en botproblemen.

Om de blootstelling aan fluoride te beperken, kan je ervoor kiezen om gefilterd drinkwater te drinken. Er zijn verschillende soorten filters op de markt die fluoride uit drinkwater kunnen verwijderen, zoals de Water.eco® fluoridefilters.

Water.eco® fluoridefilters zijn filters die specifiek zijn ontworpen om fluoride uit drinkwater te verwijderen. Deze filters zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken en kunnen in verschillende maten en vormen worden geleverd, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Het gebruik van deze filters kan helpen om de blootstelling aan fluoride te verminderen en zo de gezondheid van de tanden en het lichaam te beschermen.

In conclusie, fluoride in drinkwater kan helpen om de mondgezondheid te verbeteren, maar te hoge concentraties fluoride in drinkwater kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals tandfluorose en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de aanwezigheid van fluoride in drinkwater te controleren en de blootstelling aan fluoride te beperken bij jonge kinderen. Water.eco® fluoridefilters kunnen een goede oplossing zijn voor mensen die hun blootstelling aan fluoride willen verminderen.De 

Terug naar blog